Omwille van de vrijheid

Het ware verhaal van beleg en ontzet van Leiden

By Hans Marks

In stock

Spaanse troepen belegeren Leiden. Commandant Valdez laat schansen bouwen om de toegang tot de stad te blokkeren. Het is de tweede keer binnen een jaar dat Leiden door de Spanjaarden wordt belegerd. Er dreigen voedseltekorten en de pest breekt uit. Een zware last rust op de schouders van de bestuurders van de stad. Terwijl de nood in Leiden stijgt, begeeft de Prins van Oranje zich in een race tegen de klok: de organisatie van het waanzinnige maar lumineuze idee om de polders onder water te zetten en een Geuzenvloot naar de stad te sturen.

De gebeurtenissen rond deze belegering spelen zich af tussen 25 mei en 3 oktober 1574. Het zijn vijf maanden van actie, avontuur, politieke intriges, angst en twijfel, liefde, ziekte en dood – en dat alles tegen het prachtige decor van Leiden in de zestiende eeuw: haar muren en vestingwerken, haar vaarwegen, haar prachtige gebouwen en haar pittoreske stegen. Voor het verloop van de Tachtigjarige Oorlog hebben de cruciale gebeurtenissen in deze periode werkelijk verschil gemaakt: “Leiden ontzet, Holland gered!”

Het beleg en ontzet van Leiden vormt een van de mooiste verhalen van onze vaderlandse geschiedenis. In deze fascinerende historische roman maakt de lezer kennis met de heftigste emoties en diepste beweegredenen van alle hoofdrolspelers.

Waardering voor Omwille van de vrijheid

Journalist Wilfred Simons schreef in het Leidsch Dagblad (21 augustus 2018): “Omwille van de vrijheid bestaat uit korte scènes, bijna als een toneelstuk. (…) De toon is die van een stoer jongensboek, beeldend en spannend en met veel dialogen.”

In haar recensie in BKGeschiedenis (Oktober 2018) schreef Anne van Blijderveen (p. 9): “Het leest als een film of een toneelstuk, het zou zo in het rijtje van de films Michiel de Ruyter en Nova Zembla passen. Wie belt Reinout Oerlemans? (…) [D]e zestiende eeuw werd je nog nooit zo levendig voorgeschoteld. Ineens voel je je verbonden met je voorvaders vijf eeuwen terug. En het politieke gekonkel komt je wel heel modern voor; het voorliegen, de sabotage en de koppen die moeten rollen. House of Cards is er niks bij.”

Paperback, 2018, 344 pp.

ISBN 978-90-5997-270-4

Newsletter

Subscribe for more information about Primavera Pers. The newsletter is sent at most once a month.