Argonautica

Door Gaius Valerius Flaccus, Stefan van den Broeck (vertaler), Frits Naerebout

Op voorraad

Dat Gaius Valerius Flaccus in de eerste eeuw na Christus opnieuw het verhaal van Jason en het Gulden Vlies als onderwerp voor een epos nam, was genoeg voor de filologen van de negentiende eeuw om hem als een afschrijver te brandmerken. Werkelijk niets origineels konden zij in zijn Argonautica ontdekken. Zijn onderwerp had hij gepikt van Apollonius, zijn taal van Vergilius en zijn versbouw van Ovidius.

Inmiddels is het oordeel over Valerius Flaccus’ werk grondig herzien. Hij heeft niet alleen geprobeerd het rammelende epos van Apollonius tot een hecht geheel om te smeden en veel originele elementen toegevoegd; de Argonautica zit ook vol verwijzingen naar het Rome van zijn eigen tijd. Het boeiende verhaal is daarmee tevens een vlijmscherp commentaar op actuele ontwikkelingen.

Vertaald en ingeleid door Stefan van den Broeck, met een inleiding van Stefan van den Broeck en Frits Naerebout.

Zie ook de facebook-pagina over het boek.

Waardering voor de Argonautica

Robert Duthoy schreef in Hermes (september, 2018): “Vertaler Stefan van den Broeck noemt zijn vertaling ‘een experiment’ (…). Het resultaat is een vlot leesbare tekst waarin men evenwel het statige dat tot het episch register behoort.”

Paperback, 2015, 240 blz.

ISBN 978-90-5997-217-9

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.