Discorsi

Gedachten over staat en politiek

Door Niccolò Machiavelli, Paul van Heck (vertaler, inleiding)

Niet op voorraad

Niccolò Machiavelli (1469-1527) dankt zijn faam als politiek schrijver en denker aan twee werken: het beknopte traktaat Il Principe (De heerser) en de veel omvangrijkere Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio (Verhandelingen over de eerste tien boeken van Titus Livius).

In de Discorsi vergelijkt Machiavelli de geschiedenis van het oude Rome, zoals beschreven door Livius en andere klassieke geschiedschrijvers, met de eigentijdse geschiedenis van Florence en Italië. Voortbouwend op deze vergelijking formuleert hij een reeks gedachten over staatkunde en de condition humaine, die tot op de dag van vandaag een inspiratiebron zijn voor historici, politicologen en letterkundigen.

Deze integrale Nederlandse vertaling, gepubliceerd in 1997 en inmiddels toe aan haar vijfde druk, is de eerste sinds de Gouden Eeuw, en tevens de eerste die gemaakt werd naar de oorspronkelijke Italiaanse tekst. Vertaling, inleiding en toelichting zijn van de hand van Paul van Heck, hoofddocent Italiaanse letterkunde aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde in 2006 bij Ambo een nieuwe Nederlandstalige uitgave van Il Principe en andere politieke geschriften van Machiavelli.

Dit boek is alleen beschikbaar via printing on demand.

Waardering voor de Discorsi

NBD Biblion schreef op 30 oktober 2019: “Een belangrijk deel van de moraliserende conclusies over staat en politiek kunnen ook nu nog hun nut bewijzen; de meer krijgskundige beschouwingen bevatten soms wijze managementlessen. De uitstekende vertaling en de uitgebreide indexen completeren dit werk. Conclusie: een standaardwerk dat naast De Heerser (Il Principe) niet mag ontbreken.”

Paperback, 2019, 584 blz.

ISBN 978-90-5997-296-4

Discorsi

32,50

Voor de pers

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.