Goudse Plastieken 2

By Johan Karelse

In stock

De ruim 800 afbeeldingen in dit boek vormen een aanvulling op het in 2011 verschenen Goudse Plastieken.

De bekende twintigste-eeuwse Goudse plastieken, beeldjes in art-decostijl, werden aanvankelijk uitgevoerd in matwit, maar vanaf de jaren twintig werden ook andere kleuren toegepast, zoals “Delft Blauw”. Na 1945 werd er veel geëxperimenteerd met nieuwe glazuren, zoals unique metallique. En in de jaren vijftig en zestig werden talloze modellen opnieuw uitgebracht. Van sommige plastiekjes zijn meer dan twintig verschillende versies bekend. De plastiekjes vormden voor de Goudse industrie een belangrijke inkomstenbron. Belangrijke kunstenaars kregen ontwerpopdrachten, onder wie Chris van der Hoef, Eta Lempke, Johan C. Altorf, Jan Schonk, Bernhard Richters, Tjipke Visser, Hans Mengelberg en Cris Agterberg.

In dit boek zijn de beeldjes per fabriek thematisch geordend (dieren, folklore, religie, enzovoort). Niet alleen plastieken van de grote fabrieken, zoals Plateelbakkerij Zuid-Holland, Flora, Ivora, Goedewaagen, Regina, Zenith, Ed. Antheunis en Schoonhoven zijn in dit boek opgenomen, ook die van de kleinere fabrieken, zoals Bonaparte, De Drietand, De Vries, J. Nuvelstein, De Jong, Sint Lukas, Tiko en Boonekamp komen aan bod.

Ook in Goudse plastieken 2 weer veel aanvullende informatie: jaartallen, verwijzingen naar modelnummers en signaturen. Johan Karelse heeft dit boek geschreven en samengesteld vanuit zijn expertise als verzamelaar.

N.B. Bij toezending van dit boek rekenen we 6,95 portokosten.

Speciale setprijs voor Goudse Plastieken I en II: € 59,50.

Hardcover, 2017

ISBN 978-90-5997-253-7

Newsletter

Subscribe for more information about Primavera Pers. The newsletter is sent at most once a month.