Petrus van Schendel (1806-1870)

Een leven tussen licht en donker

By Jan de Meere

Not in stock

Het oeuvre van Petrus van Schendel kan tot de romantische school worden gerekend, maar neemt daarbinnen wel een heel eigen plaats in. Hij koos al vroeg voor het specialisme dat hem beroemd zou maken: minutieus geschilderde markttaferelen bij maan- en kaarslicht. Ook de olielamp, het gaslicht, (Bengaals) vuur en zelfs elektrisch licht kregen een plaats in zijn werk. Daarnaast schilderde Van Schendel ook landschappen, interieurs, historiestukken en portretten, waarin de subtiele lichtinval opvalt.

Hij behoorde tot de best betaalde schilders uit de Nederlanden. Koning Willem II, koningin Victoria en koning Leopold I behoorden tot zijn klantenkring. Van Schendel manifesteerde zich ook als uitvinder en maakte verscheidene ingenieuze technische ontwerpen. Zijn sociaal engagement blijkt onder meer uit een voorstel voor de ontginning van De Kempen ter bestrijding van de voedselcrisis. Een belangrijk overgeleverd document is Van Schendels liber veritatis. Dit schetsboek geeft een gedetailleerd overzicht van het werk uit de jaren 1822-1838 en bevat ook tekeningen van en gegevens over schilderijen die niet meer te traceren zijn.

Bij de aankoop kunt een bestand krijgen via wetransfer met een facsimile van het complete liber veritatis, tal van nooit eerder gepubliceerde documenten over leven en werk van deze interessante negentiende-eeuwse meester, en een volledige Franse vertaling.

De titel is uitverkocht.

Hardcover, 2012, 256 pp., 350 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-131-8

Petrus van Schendel (1806-1870)

39.50

Newsletter

Subscribe for more information about Primavera Pers. The newsletter is sent at most once a month.