Fries aardewerk deel VII: De pottenbakkers van Friesland

Het ambacht - De mensen - Het aardewerk

Door Adri van der Meulen, Paul Smeele

Op voorraad

Dit laatste deel in serie Fries Aardewerk behandelt de Friese pottenbakkersnijverheid. Tussen 1700 en 1950 zijn er in dertien plaatsen in Friesland in totaal negentig pottenbakkerijen gevestigd geweest, waarvan er tijdens de bloeitijd meer dan vijftig tegelijk in bedrijf waren!

Van 1750 tot ver in de 19de eeuw was de provincie Friesland de belangrijkste aardewerkproducent. De Friese pottenbakkers vervaardigden alledaagse gebruiksvoorwerpen met een rijke variatie in vorm, kleur en versiering. Via potvaarders en andere schippers vonden deze producten vanuit Friesland hun weg naar grote delen van Nederland. Dit boek gunt de lezer een blik in de Friese pottenbakkerij: hoe was zo’n bedrijf ingericht, wat waren de werkzaamheden, hoe werd het aardewerk verhandeld? Vervolgens komen alle plaatsen en bedrijven ter sprake waar tussen 1700 en 1950 pottenbakkers werkten.

De auteurs werken hun bevindingen uit in een aantal thema’s: de verschillende typen ondernemer, de rol van de vrouw, de potschippers, de aardewerkhandel. Adri van der Meulen en Paul Smeele doen al sinds 1986 onderzoek naar het Nederlandse pottenbakkersambacht; eerder schreven zij een monografie over Fries kerfsneeaardewerk.

Hardcover, 2005, 342 blz., ca. 260 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-025-0

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.