Dit kint hiet Willem

De Heilige Geest in Leiden: 700 jaar vondelingen, wezen en jeugdzorg

Door Kees van der Wiel

Op voorraad

‘Dit kint hiet Willem’ staat op het briefje dat vastgespeld zat op de luier van een vondeling die eind vijftiende eeuw het Heilige Geesthuis in Leiden werd binnengebracht. Het tehuis bood onderdak aan vondelingen en arme wees- en zwerfkinderen.

Kees van Wiel beschrijft het lot van de verweesde kinderen van buitenlandse textielarbeiders en vertelt van weglopers, zwangerschappen, drankmisbruik en opstandigheid. In de tweede helft van de negentiende eeuw barstte de kritiek op het kindonvriendelijke regiem los.

De kritische roman ‘Arme Marie’ door een gewezen godsdienstleraar uit het tehuis gaf de aanzet. Toen vijftig jaar geleden weeskinderen geen weeshuis meer nodig hadden, besloot het Heilige Geesthuis de bakens radicaal te verzetten en zich te gaan inspannen voor de jeugd met opvoedingsmoeilijkheden.

Het rijke archief van het Heilige Geesthuis stelde historicus Kees van der Wiel in staat de lezer een fascinerend en tegelijk menselijk beeld te geven van het wel en wee van bewoners en bestuurders. Dit prachtig geïllustreerde boek beschrijft hoe het Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis zeven eeuwen lang zorgde voor kinderen als Willem.

Hardcover, 2010, 224 blz., 200 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-088-5

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.