Nederlandse tegels 1900-2000

Door Jan Pluis

Op voorraad

Nederlandse tegels 1900-2000 presenteert het eerste overzicht van de ontwikkelingen die de Nederlandse tegel doormaakte in de twintigste eeuw. Was de productie en decoratie van de Nederlandse tegel tot 1900 betrekkelijk traditioneel gebleven, in de twintigste eeuw deden zich vele veranderingen voor op zowel technisch als decoratief gebied. Bovendien was het vervaardigen van tegels dankzij de introductie van nieuwe ovens niet langer voorbehouden aan de grotere bedrijven, waardoor talrijke ateliers ontstonden.

In dit boek zijn meer dan 150 bedrijven en ateliers beschreven die tussen 1900 en 2000 tegels gemaakt en/of gedecoreerd hebben, waaronder een aantal die nog niet eerder in de literatuur voorkwamen. De uitvoerige inleiding geeft inzicht in de productiewijze, de glazuren, de decoratietechnieken en de toepassingen van tegels in de twintigste eeuw. Vele merken worden beschreven en afgebeeld, met daarbij aangegeven de periode gedurende welke ze werden gebruikt. De bedrijven en ateliers zijn alfabetisch gerangschikt op plaatsnaam.

Dit standaardwerk is een onuitputtelijke bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de tegels en tegeltableaus van de twintigste eeuw.

Hardcover, 2008, 432 blz., 2000 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-056-4

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.