Activiteiten rondom “Met tranen in mijn ogen...”

Binnenkort komt Met tranen in mijn ogen… van de drukker. In dit boek zijn 58 brieven van Leidse wezen opgenomen, die voornamelijk dateren uit de tweede helft van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw. Zowel door de manier van schrijven als door de inhoud geven de brieven ons een goed beeld van het leven in en rondom het weeshuis.

Het boek, verzorgd door Dita van Wieren-Maan, is een initiatief van de Stichting Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis Leiden. Ter gelegenheid van het verschijnen worden allerlei activiteiten georganiseerd tussen 7 en 15 april. In samenwerking met Bioscopen Leiden, Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW), Erfgoed Leiden en Omstreken, Stichting Utopa en Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland heeft de Stichting Heilige Geest een gevarieerd programma samengesteld.

Op zaterdag 7 april is er een besloten bijeenkomst met een theatervoorstelling door Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland in het gebouw van het voormalige Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht 17. De voorstelling is gebaseerd op enkele van de brieven. Aansluitend wordt het boek gepresenteerd.

Op zondag 8 april wordt de voorstelling van het Jeugdtheater nog twee keer gegeven, om 14.00 uur en om 16.00 uur. De voorstelling duurt ongeveer één uur en is openbaar toegankelijk. Kaarten kosten €7,50 p.p. (tot en met 18 jaar €5). Reserveren is aanbevolen en kan via de website van het Jeugdtheater. Er is ook een Facebook event aangemaakt.

Op woensdag 11 april wordt er een workshop transcriberen georganiseerd bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Dit is een workshop voor studenten Nederlands en geschiedenis onder leiding van dr. Ineke Huysman van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW).

Tot slot wordt op zondag 15 april in bioscoop Trianon een speciale voorstelling georganiseerd van de film Annie. De film begint om 13.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de bioscopen in Leiden. Ook voor dit evenement is een Facebook event aangemaakt. Na afloop van de film heeft u de gelegenheid een exemplaar van het boek aan te schaffen.