Boekpresentatie Catullus

Afgelopen vrijdag, 6 april, tijdens de Week van de Klassieken, vond in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de presentatie plaats van Catullus: Complete Gedichten. Met het verschijnen van dit boek is er voor het eerst in dertig jaar weer een Nederlandse vertaling beschikbaar van het volledige werk van deze Romeinse dichter.

Dr. Frits Naerebout (Universiteit Leiden), die voor de inleiding van het boek een bijdrage leverde, opende de middag met de lezing “Catulle, ave atque vale”. Bijna was Catullus voor ons niets anders geweest dan een naam, maar dankzij één middeleeuws manuscript zijn 2300 versregels van hem bewaard gebleven. Na de ontdekking van dit handschrift werd Catullus in één klap weer beroemd. Hij werd vervolgens in heel Europa gelezen, vertaald én geïmiteerd.

Vervolgens kwam Ype de Jong, die Catullus heeft vertaald en de gedichten van uitvoerig commentaar heeft voorzien, kort aan het woord. Daarna werd door hem het eerste exemplaar van het werk overhandigd aan Prof. Ruurd Halbertsma, conservator bij het RMO en hoogleraar. Prof. Halbertsma is zelf ook dichter en als dank las hij kort uit eigen werk voor.

De presentatie was goed bezocht: er moesten uiteindelijk stoelen bij worden gehaald om aan iedereen plaats te kunnen bieden. Na afloop vond het boek gretig aftrek in de museumwinkel en heeft Ype de Jong een groot aantal van de boeken gesigneerd.