Handboek herkennen fotografische en fotomechanische procedés

Historische en moderne procedés en digitale afdruktechnieken

Door Jan van Dijk, Herman Maes

Op voorraad

Dit is boek beschrijft hoe men de meest voorkomende fotografische en fotomechanische procedés van 1839 tot heden kan herkennen. Het is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met historische foto’s: werknemers van archieven en musea, kunsthistorici, verzamelaars en ook degenen die oude familiefoto’s op een verantwoorde wijze willen bewaren. Kennis van deze procedés is van belang voor het herkennen, dateren, conserveren, rubriceren en eventueel exposeren van allerlei soorten fotomateriaal.

Fotograaf en fotohistoricus Jan van Dijk beschrijft niet alleen wanneer en hoe historische procedés tot stand zijn gekomen maar laat tevens zien hoe men deze kan herkennen en dateren zonder de originele afdruk aan te tasten. Opnamen op glas en kunststof-dragers, afdrukken op verschillende soorten fotopapieren, maar ook foto’s op materialen als keramiek en glas passeren de revue.

Nieuw in de Nederlandse fotoliteratuur is de aandacht die Van Dijk besteedt aan kleurenprocedés en digitale afdruktechnieken vanuit een oogpunt van herkenning van hun materialen en structuren.

Herman Maes, oud-fotorestaurator van het Nederlands Fotomuseum, heeft de tekst van Jan van Dijk voor deze nieuwe editie geheel herzien en geactualiseerd.

Hardcover, 2019, 351 blz., 550 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-277-3

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.