De Leidse architect W.C. Mulder (1850-1920)

Bouwen voor werk, geloof en wonen

Door Marcel Leechburch Auwers e.a., Evelyn de Regt

Beschikbaar vanaf 23.02.2022

Nadat W.C. Mulder zich op 23-jarige leeftijd als zelfstandig architect heeft gevestigd, ontwikkelt hij zich in korte tijd tot een man met veel maatschappelijke functies en een goed gevulde opdrachtenportefeuille. Binnen enkele decennia behoort hij tot de rijkste bovenlaag van Leiden. Hij is actief in besturen van woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, kerkelijke organisaties en verbanden als de Vrijmetselarij en de Nederlandse Handelsmaatschappij.

Mulder is gedreven, betrokken en beschikt over een tomeloze energie. Als een spin in het maatschappelijk web van Leiden, en niet gespeend van zakelijk inzicht, bouwt hij voor de arbeiders, de industriëlen, de rijken en de hoogleraren. Zijn stijl is eclectisch; zijn opdrachtgevers hebben een belangrijke stem in het uiteindelijke ontwerp. Zijn bekendste en meeste eigene werk wordt het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk.

In het hedendaagse Leiden staan nog heel veel bouwwerken van zijn hand, veelal aangemerkt als rijks- of gemeentelijke monument, of behorend tot beschermd stadsgezicht. Dit boek presenteert voor het eerst een oeuvrelijst van deze Leidse architect, geïllustreerd met uniek fotomateriaal.

Paperback, 2022, 224 blz., 200 ill.

ISBN 978-90-5997-332-9

De Leidse architect W.C. Mulder (1850-1920)

29,50

Reserveren

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.