Lorenzo & Giovanna

Schoonheid en noodlot in Florence

Door Gert Jan van der Sman

Op voorraad

Dit boek vertelt het verhaal van de welgestelde bankierszoon Lorenzo Tornabuoni en zijn vrouw Giovanna degli Albizzi, beiden afkomstig uit aanzienlijke, invloedrijke Florentijnse geslachten. Lorenzo was een veelzijdig getalenteerde neef van Lorenzo de Medici, de machtigste man van de stad. Giovanna was een van de knapste dochters van de welvarende patriciër Maso di Luca degli Albizzi. Hun huwelijk in 1486 werd zo uitbundig gevierd, dat er honderd jaar later nog over geschreven werd.

Vanwege hun sterke banden met de Medici-familie maakten beide hoofdpersonen de glorie en turbulenties van de Florentijnense renaissance van dichtbij mee. In de dagelijkse leefwereld van het jonge echtpaar zijn de tegenstellingen van de Italiaanse renaissancecultuur goed zichtbaar: een hoogstaand geestesleven en een verfijnd esthetisch gevoel gingen ongehinderd samen met maatschappelijke zelfverheffing en list.

De auteur laat zien hoe kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars vervlochten waren met het leven van de echtelieden: een leven dat voor beiden kort was en een dramatisch einde kende.

Paperback, 2009, 190 blz., 80 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-075-5

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.