Plassen over kwallenbeten

Biologische lariekoek ontleed

Door Maartje Kouwen, Steijn van Schie, Koen Moons, Freek Vonk (inleiding)

Niet op voorraad

Waarschuwt jouw moeder ook nog steeds dat je niet zonder jas naar buiten moet gaan, omdat je dan verkouden wordt? Doe je ‘s avonds het raam dicht, omdat er anders muggen op het licht afkomen? En heb je weleens geplast over een kwallenbeet? Nergens voor nodig. Het zijn allemaal verzonnen volkswijsheden gebaseerd op lariekoek!

Dit luchtige boek rekent voor eens en altijd af met dit soort rondzwervende misvattingen op het gebied van de biologie.

En dat is hard nodig, want de wereld staat bol van scheve redeneringen. De prietpaat in het café raakt vaak kant noch wal, en zelfs in schoolboeken over biologie staan fouten. Dat je speciale zones op je tong hebt waarmee je zout of zuur kunt proeven bijvoorbeeld. Of dat beren in winterslaap gaan. Plassen over kwallenbeten laat zien hoe het echt zit met meer dan vijftig veelvoorkomende biologische misvattingen.

Niemand minder dan Freek Vonk schreef het voorwoord bij dit vermakelijke boek. Eigenlijk, zo stelt Freek Vonk, is ons probleem: we gaan te weinig op ontdekkingsreis om de biologie met eigen ogen in actie te zien. Om zelf te ontdekken dat apen geen vlooien zoeken en dat struisvogels hun kop echt niet in het zand steken. Trek eropuit en ontdekt het zelf. Of lees dit boek. Want biologie is te leuk om er niet meer vanaf te weten.

Illustraties van Merlijn van Bijsterveld.

Het boek verschijnt ter gelegenheid van de Week van de Biologie (1-7 oktober 2018). Het is uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Biologie; Primavera Pers regelt de distributie.

Hardcover, 2018, 128 blz., 50 ill. in kleur

ISBN 978-90-81676-02-1

Plassen over kwallenbeten

9,90

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.