Roofkunst

Door Ruurd Halbertsma

Op voorraad

Er heerst onrust in de Leidse musea. De roep om teruggave van hun schatten aan de landen van herkomst wordt steeds sterker. Conservator Tjalling Kingma van het Rijksmuseum van Oudheden probeert de zaken te nuanceren, maar krijgt te maken met angstige en opportunistische bestuurders. Tot overmaat van ramp wordt hij ook nog eens door een studente beschuldigd van ongewenste intimiteiten, nadat hij haar op plagiaat in haar dissertatie had gewezen. Kingma’s academische loopbaan staat op het spel en hij moet nu zijn onschuld zien te bewijzen. Gelukkig is niet iedereen in de academische wereld tegen hem; zijn assistente Inga Thomsen en collega Seerp Klover maken een plan…

Roofkunst neemt u vanuit Leiden mee naar de ruïnes van Carthago in Tunesië en naar de metropool New York, Yale University en Boston. Daarnaast maakt u kennis met Leidse anarchisten en met een nieuwe generatie van woke studenten.

Roofkunst is een spannende campus-roman over actuele problematiek; de auteur geeft ervan blijk de academische tijdgeest feilloos aan te voelen.

Ruurd Binnert Halbertsma studeerde Klassieke Talen, Oude Geschiedenis en Klassieke Archeologie in Leiden. Naast zijn werk als conservator in het Rijksmuseum van Oudheden, doceert hij klassieke archeologie aan de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur van de Leidse Universiteit. Hij publiceerde ook twee dichtbundels. Roofkunst is zijn debuutroman.

Het e-book heeft ISBN 978-90-5997-343-5.

Waardering voor Roofkunst

Historicus Jona Lendering heeft Roofkunst gelezen en erover geschreven op zijn persoonlijke website. “Het boek is een achtbaan. Het is niet alleen een vertelling over negentiende-eeuwse Humbert, maar ook een in de nabije toekomst (8 februari 2025) spelend verhaal over wat zoal verkeerd kan gaan in een oudheidkundig museum met een wetenschappelijke functie. (…) Ik móest Roofkunst gewoon uitlezen, dus het werd gisteravond half een. Een page turner.”

Anneke Rieuwert schreef in VCN bulletin (najaar 2021) dat Roofkunst “een goed gelukte eerste boreling [is] die heerlijk wegleest en heel geschikt is om te savoureren in een vrij weekend of in de vakantie” (blz. 9).

Schrijver Ruurd Halbertsma heeft op 13 juni over het boek gesproken op NPO Radio 1. U kunt het gesprek hier beluisteren.

Paperback, 2021, 276 blz.

ISBN 978-90-5997-344-2

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.