Steeg

Kroniek van een zere plek

Door Arnold Schalks

Op voorraad

Steeg gaat over vijf mannelijke bewoners – allen rond 1900 geboren – van de Leidse Kloksteeg. Aanvankelijk raken hun levens elkaar nauwelijks, maar in het interbellum belanden zij elk in een crisis en kruisen zij onontkoombaar elkaars pad.

Micha Kan, de hoogbegaafde joodse bakkerszoon, die weigert bakker te worden en zijn familieverplichtingen verwaarloost om zijn ambities als jurist waar te kunnen maken. Joop Koutstael, de kale kapper, die meent de haaruitval van zijn vrouw te kunnen stoppen met een extract van door hem afgeknipte lokken, wordt verteerd door schuldgevoel over haar voortijdige dood. Franz Joseph Kasseler, de door zijn dominante vader gedrilde politieagent, ontdekt zijn onderdrukte gevoelswereld en dreigt daarmee zijn zelfrespect te verliezen. Onno Brooshooft, de medicijnen studerende artsenzoon, die besluit liever patiënt te zijn dan geneesheer te worden. En ten slotte Roel van der Beijl, de halfblinde wereldverbeteraar en hemelbestormer, die ongewild in een lokaal drama verstrikt raakt.

Arnold Schalks is in 1956 geboren in Leiden. Van 1979 tot 1983 studeerde hij aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam. Sinds 1981 woont hij in Rotterdam en opereert van daaruit als zelfstandig cultureel ondernemer in de marges van het kunstbedrijf.

Waardering voor Steeg

Over Steeg schreef Daan Lameijer voor Literair Nederland (4 maart 2020): “De ondertitel is toepasselijk, want een hommage zonder pijn en vergankelijkheid is zo lichtzinnig als een ansichtkaart. Steeg is geen perfecte momentopname. Het wemelt van romantische weemoed, kraakt van het realisme en houdt de adem in voor de naderende Holocaust. […] Steeg bulkt van de couleur locale uit de laat-negentiende eeuw en het interbellum.”

Paperback, 2019, 208 blz.

ISBN 978-90-5997-291-9

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.