Van Jochem tot Jan

Stedenlof en liederen over Leidens Beleg en Ontzet

Door Olga van Marion

Op voorraad

Elk jaar rond 3 oktober barst Leiden uit in samenzang, van het oefenen in de Hooglandse kerk en de Dankdienst in de Pieterskerk tot het Minikoraal, de Reveille, de Koraalzang en het spontane zingen op straat en in de kroeg.

In deze lezing onderzoeken we waar de liederen over Leidens Beleg en Ontzet over gaan. Volgen ze een bepaald patroon? Welke aspecten van onze stad, haar geschiedenis, haar burgers en haar gebouwen vinden we belangrijk? Waarom zingen we deze liederen graag samen? Zijn er misschien nog 3 oktoberliederen van vroeger die we niet meer kennen?

Olga van Marion is specialist op het gebied van de literatuur en cultuur van de Gouden Eeuw en de Verlichting en als universitair docent verbonden aan de opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden. Ze begeleidt studenten, publiceert artikelen, geeft graag colleges en lezingen, en is (co-)auteur van onder meer Heldinnenbrieven (2005), Princesse Liet-boec (2007), Women’s Writing from the Low Countries (2010), Vrouw van het Vaderland (2011), Boeken onder druk (2011), Schokkende boeken! (2014) en Liefdeslessen (2016). Haar huidige onderzoek richt zich op het Nederlandse theaterleven.

Paperback, 2016, 32 blz.

ISBN 978-90-5997-227-8

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.