Victorie! Het beleg van Alkmaar in 1573

Verloop, verbeelding, viering en vernieuwing

Door Christi Klinkert

Op voorraad

Ieder jaar viert de stad Alkmaar op 8 oktober het Alkmaars ontzet, ongeveer zoals Leiden op 3 oktober altijd Leidens ontzet herdenkt – met optochten, volksspelen, lekkernijen, een lezing en vuurwerk. Het historische ontzet van Alkmaar ging echter vooraf aan dat van Leiden: Alkmaar wist in 1573 een belegering door Spaanse troepen te doorstaan, Leiden deed dat in 1574. In deze lezing legt Christi Klinkert uit hoe het beleg van Alkmaar in 1573 precies verliep, hoe die gebeurtenis daarna is verbeeld en gevierd, én hoe het jubileum-jaar 2023 in Alkmaar wordt aangegrepen om de ontzetfeesten meer toekomstgericht te maken.

Christi Klinkert is conservator stadscollectie en oude kunst bij Stedelijk Museum Alkmaar. Zij stelde daar tentoonstellingen samen over onder andere de Alkmaarse schilders Allart en Caesar van Everdingen, het Laurentiusaltaarstuk van Maarten van Heemskerck en het unieke memorieboek van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse Maria van Nesse. Christi promoveerde in 2005 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op haar dissertatie Nassau in het nieuws. Nieuwsprenten van Maurits van Nassaus militaire ondernemingen uit de periode 1590-1600.

Samen met de Universiteit Leiden organiseert de 3 October Vereeniging sinds 1997 jaarlijks een lezing over een onderwerp rondom Leidens Beleg en Ontzet. Een redactiecommissie van wetenschappers en archivarissen begeleidt in samenspraak met de 3 October Vereeniging de programmering en uitgave van de lezingen.

2023, 40 blz., 22 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-400-5

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.