Presentatie Een roeping, een taak!

Afgelopen vrijdagmiddag is in de lounge van het museumcafé van het Museum Volkenkunde het boek Een roeping, een taak! Bestuursambtenaar in Nederlands Nieuw-Guinea, 1959-1962 gepresenteerd.

In dit boek schrijft Wim van de Waal over zijn ervaringen in Nederlands Nieuw-Guinea. Tussen 1959 en 1962 was hij districtshoofd van een exploratieressort aan de Casuarinenkust, een gebied ongeveer zo groot als de provincie Noord-Brabant. Hij had grote belangstelling voor de lokale bevolking en stond kritisch tegenover de koloniale overheid.

Toen de miljonairszoon Michael Rockefeller in 1961 in dit gebied verdween, kreeg Van de Waal opdracht onderzoek hiernaar te doen. Om onduidelijke redenen werd dit onderzoek destijds door de resident stopgezet. In dit boek doet Van der Waal zijn persoonlijke verhaal en komt met nieuwe onthullingen.

Schrijver Wim van de Waal (links) gaf het eerste exemplaar aan Dirk Smidt (rechts), oud-conservator van de afdeling Oceanië van het Museum Volkenkunde.

De lounge van het museum stroomde tegen 13.30 uur vol. Aanwezig waren oud-ambtenaren uit Nieuw-Guinea (collegae van Wim van de Waal), vertegenwoordigers van de Nationaal Papoea Vereniging 95 West Nieuw Guinea en enkele journalisten van de krant en tv. Het eerste exemplaar overhandigde Van de Waal aan Dirk Smidt, oud-conservator van de afdeling Oceanië van het museum.

Na afloop van de presentatie konden bezoekers het boek aanschaffen en door de schrijver laten signeren.