De boekhouder van La Calzada

Door Berten Pil

Op voorraad

Nicaragua, jaren dertig van de vorige eeuw. De brave, controlebehoeftige Fanuel Alvarez staat tot zijn knieën in het stinkende water van een donkere kerker. Deze boekhouder van La Calzada, de onschuld in persoon, is opgepakt en in de cel gegooid na het aanvaarden van een ogenschijnlijk heel gewone opdracht: de controle van een nalatenschap.

Een aantal stukken in deze nalatenschap blijkt geheime en zeer belastende informatie te bevatten over mensen uit de hoogste kringen, onder wie generaal Somoza, die later president zou worden van Nicaragua. De betrokkenen willen tot elke prijs voorkomen dat de inhoud van de stukken uitlekt.

De keurige Alvarez, wiens leven tot dan toe verliep volgens een uitgestippelde dagelijkse routine, raakt verwikkeld in een levensgevaarlijke situatie die leidt tot schietpartijen en een barre vlucht over de landsgrenzen.

Dit boek is een verhaal over individuele onmacht tegenover blinde machtshonger en de morele dilemma’s die daaruit voortvloeien. Het is een door de geschiedenis geïnspireerde politieke intrige; persoonlijke drama’s ontrollen zich tegen het decor van dit letterlijk en figuurlijk broeierige Midden-Amerikaanse land.

Waardering voor De boekhouder van La Calzada

Voor het Humanistisch Verbond schreef Michel Ackaert: “De schrijver beschrijft [de wilde achtervolging] meesterlijk, met heel veel informatie over de politieke machtsspelletjes en ook over het moeilijke leven van campesinos, hoeren en havelozen in door de elite genegeerde negorijen vér van de grandeur van de hoofdstad. Het einde van dit boek is verrassend, maar de auteur vertelt ook in de chronologie en het nawoord hoe het verder ging in dit Midden-Amerikaans land gevangen tussen Stille en Atlantische Oceaan, tussen grootmachten en corrupte machthebbers.”

Hebban recensent Marvin O. schreef: “Pil hanteert een mooie en vlotte taal die perfect past bij het tijdsbeeld dat gecreëerd wordt. (…) Het interessante is dat de lezer door dit wat kolderieke verhaal veel opsteekt over het Nicaragua van deze periode.”

Mirjam Scholten schreef voor NBD Biblion: “Het verhaal over zijn avonturen, de situaties waarin hij terechtkomt en de mensen die erin figureren wordt prachtig verteld, met humorvolle ernst, duidelijk op basis van historische kennis. (…) Deze debuutroman van de auteur (1965) is een zeer geslaagde, schitterend geschreven mengeling van historie en fantasie.”

Voor MappaLibri schreef Hugo van Hoecke: “Mooist zijn van begin tot eind de fraaie volzinnen waarmee [de auteur] als alleswetende verteller zijn betoog opbouwt en die hij keer op keer vlekkeloos neerlegt.”

In haar recensie in BKGeschiedenis (mei 2019, blz. 12) schreef Saraï van Well: “Een prikkelend, accuraat, maar vooral beeldend debuut dat een mooie toevoeging is aan het genre.”

Paperback, 2019, 340 blz.

ISBN 978-90-5997-273-5

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.