Gouden diva’s

De eerste Nederlandse actrices en hun sporen in de literatuur

Door Olga van Marion

Op voorraad

In het midden van de zeventiende eeuw duiken in de schouwburgarchieven de namen op van actrices. Vanaf dat moment gaan zij de vrouwenrollen overnemen die tot dan toe door mannen werden gespeeld. Wie waren deze pioniersters in de theaterwereld, die hun brood verdienden met acteren, dansen en zingen in tenten, schuren en schouwburgen, en ook nog met kleding verhuren en bier schenken? Hoe beroemd zijn ze geweest? Welke rollen speelden ze en hoe zagen zij eruit?

Dit boek is een zoektocht naar de eerste twee actrices, Susanna van Lee en Ariana van den Bergh, en hun strijd om het dagelijks bestaan. We speuren in archieven en tekstboekjes bij theatervoorstellingen om meer te weten te komen over het leven en het werk van deze eerste Nederlandse diva’s.

De dertigste Bert van Selm-lezing is op 9 september 2021 te Leiden uitgesproken door Olga van Marion. De Bert van Selm-lezing is een jaarlijks terugkerende lezing ter nagedachtenis van de boekhistoricus Bert van Selm († 17 april 1991). De lezing is een initiatief van de opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit Leiden.

Paperback, 2021, 29 ill. in kleur

ISBN 978-90-5997-352-7

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.