Nederlandse tegels uit de 20ste eeuw met Chinese en Japanse voorstellingen

Door Jan Pluis, Min Chen

Op voorraad

Dit boek beschrijft hoe de cultuur en beeldtaal van China en Japan hun weg naar de Nederlandse tegel hebben gevonden. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Martin van Straaten, een in Londen gevestigde tegelhandelaar die aanvankelijk porseleinen tegels in China kocht. Toen die na 1927 niet meer te krijgen waren, werd aan tegelfabrikant Tichelaar in Makkum gevraagd om de Chinese decors zelf in productie te nemen.

De tegels uit de fabriek van Tichelaar staan centraal. Elk van de 55 tegels is voorzien van een korte beschrijving van de afgebeelde figuur; de traditionele karakters van de Chinese opschriften zijn getranscribeerd en vertaald. Daarnaast bevat dit boek overzichtelijke tabellen van alle series met Chinese voorstellingen die vanaf 1900 in de bekende fabrieken in Utrecht, Harlingen en Makkum werden vervaardigd. Tevens worden Chinese en Japanse voorstellingen van de Utrechtse, Maastrichtse en Goudse aardewerkproducenten behandeld.

Het boek besteedt ten slotte ruimschoots aandacht aan de vele afbeeldingen van symbolen uit taoïsme en boeddhisme en van voorwerpen ontleend aan het dagelijks leven in het oude China en Japan.

Paperback, 2020, 96 blz.

ISBN 978-90-5997-294-0

Nieuwsbrief

Schrijf u in om meer informatie te ontvangen over Primavera Pers. De nieuwsbrief verschijnt hooguit één keer per maand.