Presentatie historische roman Omwille van de vrijheid

Afgelopen zaterdag, 1 september, is de historische roman Omwille van de vrijheid, geschreven door Hans Marks, gepresenteerd in Boekhandel Kooyker in Leiden. In de roman probeert de schrijver het ware verhaal rond het beleg en ontzet van Leiden in 1574 te vertellen.

Gezien de prominente rol die de burgemeesters van Leiden speelden tijdens het beleg was het niet meer dan logisch dat het eerste exemplaar zou worden overhandigd aan de huidige burgemeester, Henri Lenferink. In zijn toespraak benadrukte de heer Lenferink dat er eigenlijk niet zoveel verschil is als je misschien zou verwachten tussen historici als hijzelf en schrijvers als Hans Marks.

Uitgever Evelyn de Regt houdt het bord op voor het Van Bronkhorstpark.

Tijdens de presentatie is ook een straatnaambord onthuld voor het Van Bronkhorstpark. Leiden is op dit moment bezig met het ontwikkelen van het Singelparkcomplex. Burgemeester Van der Werff heeft een mooi park gekregen in Leiden, terwijl de beste man, zoals Hans Marks in zijn verhaal benadrukt, in feite lang zo belangrijk niet was als Dirk van Bronkhorst.

Maar Van Bronkhorst overleed aan de pest voordat Leiden was ontzet, hetgeen gezien werd als een straffe Gods. Zijn rol tijdens het beleg is daarmee onderbelicht gebleven en we hopen dat door een park naar deze man te vernoemen hem weer een beetje in ere te herstellen.

Na afloop werd er druk gesigneerd.

De presentatie was druk bezocht en het boek vond gretig aftrek. Bezoekers genoten ook van haring en wittebrood. De schrijver was na afloop nog lang bezig exemplaren van zijn boek te signeren.